Orijinalini görmek için tıklayınız : Somali'deki açlık hakkında görüşleriniz
La Estrella
12.08.11, 12:51 AM
Somali'deki açlık hakkında görüşlerinizi yazınız.Eğer bir yardımda bulunduysanız isterseniz paylaşabilirsiniz.Görüşlerinizi yorumlarınızı bekliyorum
Duygularımı nasıl ifade edicem bilemiyorum.İlk başta ALLAH yardımcıları olsun diyorum.Şu an Samanyolu tv'deki yardımları izliyorum.Büyük iş adamlarıvs yaptıkları yardımlar:
Doğuş Holding 750 bin
Metro Holding 500 bin
Ali Ağaoğlu 250 bin
Fatih terim 100 bin
Banka Asya 250 bin
Fetih Koleji 300 bin
Suat Sancak 200 bin
Seda sayan 5 bin
Şuanki bildiklerim bunlar.
Fakat dikkatimi bişey çekti.Seda Sayan geçen gün oğluna 600bin tl'lik araba aldı.Verdiği bağışı duyunca şok geçirdim.Yazık hemde çok yazık.
wadylowe
12.08.11, 02:00 AM
Çok farklı yardım yapmak isterdeim fakat sadece telefonla bağışta bulunabildim.Hepimiz bağış yapmalıyız,tabiki imkanlarımız çerçevesindee.Allah yardımcıları olsun.Bence çok geç bile kalındı
Seda Sayan zaten halkı kullanarak ahkam kesmeye yarar.Hem halkın cehaletiyle dalga geçer hem de onların sırtından para kazanır.Bunu bilmeyen yok
La Estrella
12.08.11, 02:01 AM
Çok doğru söylemişsin Sayın Angel.Bende izliyorum.Bu vermiş olduğunuz isimlere helal olsun.Ama yine çok zengin olupta 10bin tl ile geçinen ünlü isimlerimiz var çok ama çok yazık.Bir de şu dikkatimi çketi o kadar zengin olan insanlar var o kadar mal varlığı olmasına rağmen ( bu üstte yazdıklarınız dışında) çok komik bağışlarda bulunuyor.Daha çok durumu iyi olmayan insanlarımız yardım ediyor.Çooookkk yazık diyorum.
Müslüman ülkelerin dışında hiç bir ülke Müslüman ülkelerine yardım etmiyor.Bizim birbirimizden başka dostumuz yok.O insanları gördükçe içim acıyor.Bizim insanlarımız yemeklerini boş boş çöpe dökerken onlar açlıktan ölüyor.Ne olur duyarlı olalım ne olur yardım eli uzatalım.
Hangi ülke,hangi ırk,hangi toplum hiç önemli değil.Müslümanlar buna göz yumamaz ve yummamalı.Nihat Hatipoğlunun yazdığı kitaptan bir alıntı almak istiyorum:
"Dünyanın herhangi bir bölgesindeki mazlum ve kimsesiz bir çocuk korunmaz da zulme uğrarsa,o bölgedeki Müslümanlar günahkar olur ! Aynı düzen fakir ve yoksul için de geçerlidir.Örneğin;bir bölgede bir insan açlıktan dolayı ölürse o bölgedeki bütün Müslümanlar günahkar olur "
Bir Müslüman karnı tok iken,diğer Müslüman aç ise uyuyamaz uyumamalı bunu unutmayınız.Lütfen yardımlarınızı eksik etmeyin.
Evet bizimde farkirlerimiz var kabul ediyorum ama en azından yiyecek bişey bulabiliyoruz ama onlar hiç birşey bulamıyorlar.Ben Türk milletine sonsuz güveniyorum.Biz cömert bir toplumuz,yüreklerimiz temiz...
O kadar güzel yazmışsınız ki La Estrella helal olsun size.
Şu anda toplanan para 18 milyon 200 bin tl dir.
Saat: 02.07
Kaynak: Samanyolu tv
Sayın süpermodum;
Şu anda toplanan para 25 milyon tl dir.
Saat: 03.41
Kaynak: Samanyolu tv
Az önce bir tv kanalın da duydum ve çok üzüldüm.Ne kadar doğrudur b ilemiyorum.Fikri olan arkadaşlar varsa lütfen bilgilendirsinler.Yardım sadece Türkiye den yapılıyormuş.Hiç bir dünya devleti,yardıma katılmamış.İnsan ları açlığamı terk ediyorlar anlamadım gitti.Amaç nedir? Somaliden pırlanta almasını biliyor dünya devletleri,hem de üç beş kuruşa,adamlar da güzel bir kaynak var ama bilmiyorlar işlemeyi.Siyaseti de bu durumda kullanıyorlarsa yazıklar olsun derim dünya devletlerine.Hangi anne hangi yavrusunu seçim yapıp ölüme terkedecek,varmı yeryüzünde böyle bir anne türü.İçim parçalanıyor.Türk milletiyle gurur duyuyorum,böylesi bir olaya seyirci kalmadıkları için
Az önce bir tv kanalın da duydum ve çok üzüldüm.Ne kadar doğrudur b ilemiyorum.Fikri olan arkadaşlar varsa lütfen bilgilendirsinler.Yardım sadece Türkiye den yapılıyormuş.Hiç bir dünya devleti,yardıma katılmamış.İnsan ları açlığamı terk ediyorlar anlamadım gitti.Amaç nedir? Somaliden pırlanta almasını biliyor dünya devletleri,hem de üç beş kuruşa,adamlar da güzel bir kaynak var ama bilmiyorlar işlemeyi.Siyaseti de bu durumda kullanıyorlarsa yazıklar olsun derim dünya devletlerine.Hangi anne hangi yavrusunu seçim yapıp ölüme terkedecek,varmı yeryüzünde böyle bir anne türü.İçim parçalanıyor.Türk milletiyle gurur duyuyorum,böylesi bir olaya seyirci kalmadıkları için
Aytim adminim bende TÜRK milletiyle gurur duyuyorum.Evet bugün gazete okudum ve duyduklarınız doğru.Hiçbir ülke yardım eli uzatmıyor.Neden biliyor musunuz?Çünkü MÜSLÜMANIZ.Eğer müslüman olmasaydı o ülke emin olun şuan böyle bir sorun kalmıcaktı.Dünya MÜSLÜMANLARA TÜRKLERE karşı.Bunu hepimiz biliyoruz.Onların köleleri olmadığımız sürece asla bize yardım etmicekler.Müslüman toplumları sevmiyorlar neden yardım etsinlerki kendilerinden olmayanlara.Bu insanlar bu kadar acımasız bu kadar ruhsuz bu kadar kalpsizler.Bir savaş olsa,TÜRKlere kimse yardım etmez tek başımızayız,ya da Somali gibi aynı duruma düşsek Müslümanız diye yardım gelmez.Ama şunu unutmasınlar ALLAH bunları görüyor.Hiç bir insan bir toplum açken yatmamalı,yardıma muhtaçken onları yanlız bırakmamalı bu Kuran - ı Kerim'de yazıyor.ALLAH onları ıslah etsin.
Ne mutlu TÜRK'üm diyene.
Kingdom
16.08.11, 02:52 AM
Aytim adminim bende TÜRK milletiyle gurur duyuyorum.Evet bugün gazete okudum ve duyduklarınız doğru.Hiçbir ülke yardım eli uzatmıyor.Neden biliyor musunuz?Çünkü MÜSLÜMANIZ.Eğer müslüman olmasaydı o ülke emin olun şuan böyle bir sorun kalmıcaktı.Dünya MÜSLÜMANLARA TÜRKLERE karşı.Bunu hepimiz biliyoruz.Onların köleleri olmadığımız sürece asla bize yardım etmicekler.Müslüman toplumları sevmiyorlar neden yardım etsinlerki kendilerinden olmayanlara.Bu insanlar bu kadar acımasız bu kadar ruhsuz bu kadar kalpsizler.Bir savaş olsa,TÜRKlere kimse yardım etmez tek başımızayız,ya da Somali gibi aynı duruma düşsek Müslümanız diye yardım gelmez.Ama şunu unutmasınlar ALLAH bunları görüyor.Hiç bir insan bir toplum açken yatmamalı,yardıma muhtaçken onları yanlız bırakmamalı bu Kuran - ı Kerim'de yazıyor.ALLAH onları ıslah etsin.
Ne mutlu TÜRK'üm diyene.
Çok güzel yazmışsınız Sayın Angel.Benim diyecelerimi siz zaten izah etmişsiniz.Teşekkürler
Dolphin
16.08.11, 03:59 AM
Bu internetten buldugum bilgiyi sizinle paylaşmak istedim Somalinin nasıl bu hale geldigi açıkca ortada
Son günlerde sıkça söz edilen Somali ile ilgili 2003 yılında yazılmış olan bir makaleyi sizlerle paylaşacağım. Ancak, bu yazıyı paylaşmadan önce sizlere Somali hakkında bazı bilgiler vereceğim.
Somali,” Afrika Boynuzu” olarak anılan,Afrika kıtasının doğusunda Aden Körfezi ile Hint Okyanusuna uzun kıyıları olan, Aden körfezi üzerinden yapılan deniz taşımacılığını ve Güney Doğu Asya petrollerinin batıya aktarma yollarını kontrol eden bir ülke.
Nüfusu yaklaşık 10 Milyon civarında.
Nüfusunun büyük çoğunluğu Sünni Müslüman.
Ülkenin büyüklüğü yaklaşık 637.000 km.kare.(Türkiye’den biraz küçük)
Doğal kaynakları: Uranyum, demir, kalay, alçıtaşı, boksit, bakır, tuz.
Tarım ürünleri: Sığır, koyun, keçi, muz, mısır, mango, şekerkamışı, susam, fasulye, balık.
Dış ticaret: İhraç ettiği ürünlerin başta gelenleri canlı hayvan, çeşitli tarım ürünleri ve deridir. İthal ettiği malların başında gıda maddeleri, petrol ürünleri, makineler, ulaşım araçları ve yedek parçalarıyla kimyasal maddeler gelir. Dış ticareti en çok Suudi Arabistan, İtalya, ABD ve İngiltere’yledir.
Ülkenin yakın tarihi:Ülkede 1991 de iktidar için çıkan iç savaş ve iç savaşla aynı zamana denk gelen kuraklık, ülkede büyük bir açlık faciasının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Uluslararası kuruluşların ilgisizlikleri ve yardım konusunda gösterilen gevşeklik ise faciayı daha da dramatik bir hale getirmiştir. Somali’deki açlığı bir fırsat olarak değerlendiren Hıristiyan yardım kuruluşları da ülkeye girerek yoğun misyonerlik faaliyetlerinde bulundular. Hıristiyan yardım teşkilatları hem ülke içinde yardım dağıtımı ile birlikte Hıristiyanlık propagandası yapıyor hem de Somalili çocuklardan seçtiklerini Avrupa’daki kilise teşkilatlarına gönderiyorlardı. ABD yönetimi Kasım sonlarına doğru yaptığı açıklamada Somali’ye 30 bin asker gönderme niyetinde olduğunu bildirdi. ABD’nin Somali’ye asker göndermekteki gerekçesi bu ülkede devam eden iç savaş yüzünden yapılan yardımların yerlerine ulaşmaması ve bundan dolayı açlıktan ölümlerin gittikçe artmasıydı. BM Güvenlik Konseyi de, 4 Aralık 1992 tarihinde çıkardığı kararla, Somali’ye ABD komutasında bir askeri harekâtta bulunulması teklifini onayladı ve ardından "umut operasyonu" adı verilen askeri operasyon başlatıldı. Türkiye de o yıllarda bu barış gücünün komutasını yürütmüştür. Ancak gelişmeler operasyonun amacının Somali halkını kurtarmak değil, ABD’nin Afrika boynuzu üzerindeki çıkarlarını korumak amacıyla Somali’yi bir askeri üs haline getirmek olduğunu ortaya çıkardı. Bu durumu gören Somali halkı ve siyasi gruplar yabancı askerleri ülkelerinden çıkarmak için bir mücadele başlattılar. Operasyona katılan bazı ülkeler gelişmelerin aleyhlerine olduğunu görünce askerlerini çekme kararı aldılar ve 1993’ün sonlarına doğru geri çekilme işlemi başlatıldı. 1994’te dış güçlerin Somali’den tamamen çekilmesine rağmen içerdeki istikrarsızlık ve iç çatışma hâlâ devam etmektedir.
Bu kısa bilgiler ışığında, özellikle Somali’nin statejik coğrafi konumunu ve sahip olduğu doğal kaynaklarını dikkate alarak, aşağıdaki makaleyi incelediğiniz takdirde Somali’nin bu güne nasıl geldiğini daha iyi anlama imkânına kavuşacağınıza inanıyorum.
Aşağıdaki makale, 10-11 Aralık 2003 tarihlerinde VAKİT GAZETESİ’inde yayınlanmıştır.
“ SOMALİ’DEKİ YOKSULLUK ve ABD
Amerikan emperyalizmi ve ona yön veren zihniyet bütün insanlığın başında en büyük beladır. İnsanlığın bugün karşı karşıya olduğu terör belasının en büyük sebebi ve kaynağı da Amerikan emperyalizmidir. (Bu konuda Cuma dergisinin son sayısı için yazdığımız "ABD Terörle Ayakta Duruyor" başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.) Ancak Amerikan emperyalizminin terörü sadece savaşlardan ve şiddet olaylarından ibaret değil. Bugün İslam âleminin çoğunun karşı karşıya olduğu yoksulluğun, geri kalmışlığın temel sebeplerinden biri de ABD’nin ekonomik terörüdür. Bir örnek olarak bugün Somali’nin karşı karşıya olduğu yoksulluk ve açlıkta ABD emperyalizminin izlediği politikaların rolünden söz etmek istiyoruz.
Somali uzun süreden beridir yoksullukla ve açlıkla boğuşan bir ülkedir. Buna son yıllarda iç kargaşa ve istikrarsızlık da eklenince büyük bir kriz yaşanmaya başlandı. Siyasi istikrarsızlık ve krizde Amerikan işgal güçlerinin "Umut Operasyonu" adıyla gerçekleştirdikleri işgal hareketi esnasında ektikleri fitne tohumlarının büyük rolü oldu. ABD bu fitnenin kaynaklarının kurutulmasına fırsat vermediği gibi ülkenin ekonomik yönden toparlanmasına da fırsat vermek istemiyor ve ülke halkının sürekli açlıkla, yoksullukla boğuşmasının devam etmesini istiyor. Bunda ne gibi uygulamalara başvurduğuna bakalım:
Amerika, Somali koyunlarının ihraç edilmesine izin vermiyor. Gerekçesi ise "Afrika boynuzu" adı verilen bölgedeki koyunların "vadi vebası" adı verilen hastalığa maruz kaldığı iddiası. Bu iddia tamamen politik amaçlarla ortaya atılmıştır. ABD bu konudaki kararıyla bir bakıma kendisinin işgal güçlerini barındırmayarak sınır dışı eden Somali halkından intikam almaktadır. Çünkü bu yasak birinci derecede Somali halkına büyük zarar vermektedir. Zira Somali halkının büyük çoğunluğu koyun yetiştirmekle geçimini sürdürmektedir. Bu ülkede nüfusun % 72’si göçebe hayvancılıkla ve tarımla uğraşmaktadır. İhraç ettiği ürünlerin başta gelenleri de canlı hayvan, tarım ürünleri ve deridir. Koyun ve deri satışının durması Somali açısından dış ticaretin tamamen durması anlamına gelir. Dolayısıyla bu uygulama Somali açısından, Irak’a ve Libya’ya uygulanan ambargodan daha tesirli bir ambargodur.
Gerçekte ise BM’in 2002’de hazırladığı raporlarda, Avrupalı ve Arap uzmanların ülkenin değişik bölgelerinde yaptığı araştırmalardan ve muayenelerden çıkan sonuçlara dayanılarak Somali koyunlarında artık söz konusu hastalığın kalmadığı vurgulandı. Bu durum karşısında ABD’nin uygulamasının sadece bir intikam ve yıpratma amacı taşıdığını tahmin etmek zor değildir.
Amerika’nın Somali’yi yoksullaştırmada önemli rol oynayan kararlarından biri de el-Berekat adlı finans kurumunun tüm faaliyetlerini durdurması, bu kurumun bütün ithalat ihracat işlerine yasak getirmesi oldu. Oysa bu kurum, ülkenin iç - dış ticaretinin büyük bir bölümünü organize ediyordu ve çok sayıda aile bu kurum üzerinden geçimini sağlıyordu. Bu kuruma yasak koymasının gerekçesi de ilginçtir ki el-Kaide ile ilişkisinin olduğu iddiasıydı. Malum, el-Kaide artık her derde derman hale geldiğinden Amerika’nın tüm dünyayı hakimiyeti altına alma çabalarına malzeme olarak kullanılmakta, gerekçe kabul edilmektedir.
ABD, Somali’deki finans sektörünün motoru vazifesi gören ve bu ülkedeki ithalat-ihracat kendisiyle yürüyen el-Berekat şirketini, 2001 yılında yayınladığı listede terörü destekleyen kurumlar listesine aldı ve bütün bankacılık işlemlerine yasak getirdi. Oysa Somali hükümeti el-Berekat şirketinin bütün faaliyetlerini ortaya çıkarmış ve Amerikan emperyalizminin masasına koymuş, el-Kaide’yle ilişkisine dair en ufak bir işaretin bulunmadığını bildirmişti. Ayrıca oluşturulan ABD-Somali ortak heyetinin araştırması neticesinde hazırlanan raporda da bu şirketle el-Kaide arasında herhangi bir ilişkinin tespit edilemediği ortaya kondu. Ne var ki Amerika için önemli olan, söz konusu şirketin ve ona bağlı kurumların el-Kaide’yle ilişkilerinin olması değil, işgal güçlerinin barınmasına fırsat vermeyen Somali’nin cezalandırılması ve bu ülke halkının iyice yoksulluk ve açlığa mahkum edilmesiydi. Tıpkı Irak’a saldırılması için bu ülkenin toplu imha silahlarına sahip olduğu iddiasının sürekli tekrar edilip durulmasına rağmen ispat edilememesi ama yine de işgalin gerçekleştirilmesi olayında olduğu gibi.
Somali’deki fakirleşmeyi körükleyen gelişmelerden biri de başkent Mogadişu’nun en büyük çarşısında Nisan 2002’de meydana gelen yangındı. Bu yangında bir bakıma ülke ticaretinin kalbi durumundaki çarşı tamamen yandı ve 400 milyon dolar zarar meydana geldi. Bu ise Somali ekonomisi açısından büyük bir miktardır, çünkü bu ülkede kişi başına düşen ulusal gelir 170 dolar civarındadır. Meydana gelen zarar ülkenin bir yıllık toplam gelirinin üçte birine denkti. Yangının sebebi kuvvetli ihtimalle sabotajdı, ama arkasında kimlerin olduğu henüz ortaya çıkarılabilmiş değil. Bu tür olayların arkasında karanlık güçler olduğunda genellikle gizli kalmaktadırlar.
Sonuç olarak şunu ifade edelim ki insanlığın huzura kavuşabilmesi için Amerikan emperyalizminin dünyaya hükmetme sevdasından, uluslararası siyonizmin fitneci politikalarından ve onlara hizmet eden medya organlarının zihin bulandırma faaliyetlerinden kurtulması zorunludur.”
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Bende yardımda bulundum umarım yardımlarımız o insanlara varır.ALLAH kimseyi bu hale düşürmesin.Ve biz MÜSLÜMANların yada TÜRKlerin kendinden başka yardımcısı yoktur.
Bu nasıl insanlık,nasıl bir politik düşünce Dolphin,dehşetle okudum paylaşımınızı.Ülke hayvacılıkla geçiniyor,koyunları vebalı diye ihraç edilmiyo vs sebepler.Beni etkileyen en büyük sebepse yazının şu bölümü:
İnsan haklarını savunan bi millet,alıyor annesinin yanından yavrusunu canını,kanını kilise teşkilatına gönderiyor,müslüman bir çocuk hristiyan yetiştiriliyor.Nasıl yakalıyor anne vicdanının açığını,ya yavrusu açlıktan ölecek ya da yaşayacak.Hangi anne bunun aksini yapabilir ki.
Bu nasıl insanlık,nasıl bir politik düşünce Dolphin,dehşetle okudum paylaşımınızı.Ülke hayvacılıkla geçiniyor,koyunları vebalı diye ihraç edilmiyo vs sebepler.Beni etkileyen en büyük sebepse yazının şu bölümü:
İnsan haklarını savunan bi millet,alıyor annesinin yanından yavrusunu canını,kanını kilise teşkilatına gönderiyor,müslüman bir çocuk hristiyan yetiştiriliyor.Nasıl yakalıyor anne vicdanının açığını,ya yavrusu açlıktan ölecek ya da yaşayacak.Hangi anne bunun aksini yapabilir ki.
Öyle yapan zihniyetleri ALLAH ıslah etsin.O insanlara iki kuru ekmek vercekler diye dinlerini değiştirtiyorlar.İnsanlardan bazen nefret ediyorum inanın bana.Hayvan dediğimiz o varlıklar bile bazen bizden üstün olduğuna inanıyorum.Onların duyguları bizimkilerden daha yoğun.
Şu an ATV de Somalilere yardım kampanyası düzenleniyor.İzlemek isteyen izlesin
La Estrella
19.08.11, 10:48 PM
Bende izliyorum Sayın Angel.
Yimpaşların Sahibi 1 Milyon tl bağış yaptı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı (Mustafa Koç) 2 Milyon tl bağış yaptı.
Telefonlara İstanbul'un Altınları dizisinin oyuncuları bakıyor.
Bende bağışları birazdan buraya yazıcam.
La Estrella
19.08.11, 11:09 PM
Ali Ağaoğlu 2.5 Milyon tl bağışta bulundu.
Toplam bağış
7.285.000 tl'dir.
Ali Ağaoğlu 2.5 Milyon tl bağışta bulundu.
Toplam bağış
7.285.000 tl'dir.
Zaten üç kişinin verdiği bağış 5.5 Milyon tl güzel para açıkçası..
Bence Şehit Ailelerine de para bağışı yapılmalı.Kendi toplumumuza da yardımımız olmalı.
La Estrella
19.08.11, 11:20 PM
Zaten üç kişinin verdiği bağış 5.5 Milyon tl güzel para açıkçası..
Bence Şehit Ailelerine de para bağışı yapılmalı.Kendi toplumumuza da yardımımız olmalı.
Sayın Angel
Dediğinize canı gönülden katılıyorum.Kendi Vatanımızdaki insanlara da yardım etmeliyiz.Asker ailelerinin çok ihtiyacı olduğuna inanıyorum.
Şuan Toplanan Para
7.671.180 tl oldu
Sabancı Holding 1 Milyon tl
Kingdom
20.08.11, 01:23 AM
Bende izliyordum az önce kapadım.Güzel bağışlar geldi.Dikkatimi çeken çok şey var.Sadece bir ipucu veriyim.Birilerinin kanalı olduğunu hepimiz biliyoruz.Ve hep o kişiyi onurlandırdılar.Bende sinirlenip kapadım.
Bence para toplamak marifet değil.Orada birşeyler yapmalılar.Mesela tarım,mesela balıkçılık gibi.Nereye kadar para toplıcaklar.
Şehit ailelerine bağış yapılmasını bende düşünüyorum ve çok mantıklı olur ama yapılcağını sanmıyorum.Bizim kendi vatanımıza hayrımız yok ama herkese var.
Şu an yeni açtım tv yi Nihat Doğan ı ağlarken gördüm,çok duygusal ve bu tarz olaylara çok duyarlı.Anlattıkların ı duydukça yüreğim ezildi.İnşallah bu acılar son bulur,kalıcı bir faydası olur bu yardımların
Kingdom
20.08.11, 02:14 AM
Şu an yeni açtım tv yi Nihat Doğan ı ağlarken gördüm,çok duygusal ve bu tarz olaylara çok duyarlı.Anlattıkların ı duydukça yüreğim ezildi.İnşallah bu acılar son bulur,kalıcı bir faydası olur bu yardımların
Aytim Adminim,
Nereye kadar para yardımı yapılabilir? Bir,iki üç...Daha sonra yardımlar kesilicektir elbet.Çünkü bayağı bir yardım topladık.Bu insanlara bişeyler öğretmeliler mesela balıkçılık gib, vs. Yoksa toplanan bu paralar boşuna toplanmış olur.
La Estrella
20.08.11, 04:42 AM
Açlıktan insanların hayatını kaybettiği Somali'ye giden Başbakanlık heyetinin içinde yer alan ünlü türkücü Nihat Doğan, şahit olduğu acıyı anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.
Somali'den dönüşünde ATV'nin Somali için başlattığı yardım kampanyasının canlı yayınına katılan Nihat Doğan, orada yaşadıklarını anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gösterdiği duyarlılıktan dolayı binlerce kez teşekkür eden ünlü türkücü, program sunucusu Müge Anlı'nın 'Orada unutamayağın bir an var mı?' sorusunu ağlayarak yanıtladı.
Yaşananlar karşısında doktorların bile aciz durumda kaldığını ifade eden Doğan, "Çocuklar öyle bir duruma gelmiş ki, bedenleri yemek bile kabul etmiyor. En az 10 ay tedavi görmeliler ki kendilerine gelebilsinler, sağlıklarına kavuşabilsinler" dedi.
Ardından da hem kendisini hem de heyetteki herkesi gözyaşlarına boğan acı anı şu sözlrle anlattı;
"4-5 tane çocuğu yere sermişler ve ölüm anını bekliyorlar. Önümde duran bir çocuğun resmen gözleri kaydı. Doktora baktım ve 'Sayın doktorum bu çocuk ölüyor' dediğimde 'Evet kaybediyoruz' dedi. O an şoka girdim. Tek yardım mecrası olarak Başbakan Erdoğan'ı gördüm, 'Bebek ölüyor Allah rızası için bir şey yapamaz mıyız?' dedim ve o anda baktım bebeğin annesi ağlamaya başladı. Ardından Emine Erdoğan ağladı. Dışişleri Bakanımız bir yandan, biz bir yandan ağlıyoruz. Ve inanır mısınız? Doktor da ağlıyordu. Ben hayatımda ilk defa çaresizlikten ağlayan bir doktor gördüm. Sayın Başbakan gördükleri karşısında ani bir kararla tüm ekibini devreye soktu ama çocuğu kaybettik"...
İşte bu sözlerin ardından tüm sözleri boğazına düğümlenen Nihat Doğan, hıçkırıklara boğuldu.
Manolya
20.08.11, 04:50 AM
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
SOMALİ'DE BAŞBAKAN ERDOĞAN'I YIKAN ÖLÜM
Orada açlık var... Orada sefalet var... Orada ölüm var... Her gün yüzlerce küçük beden, açlıktan hayatını kaybediyor... Türkiye bu felakete 'dur' demek için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'de yaşananlara birebir şahit olmak için felaket bölgesinde aldı dün soluğu...
Başbakan Erdoğan açlık ve sefaletin kol gezdiği, her gün onlarca çocuğun bu nedenle hayatını kaybettiği Somali'ye yaptığı ziyarette bir çocuğun ölümüne de kendi gözleriyle şahitlik etti.
Türk heyetindeki doktorun uyarısı ile hastaneye kaldırılan Somalili çocuklardan biri, Başbakan Erdoğan'ın gözleri önünde hayatını kaybetti.
GÖZLERİMİN ÖNÜNDE ÖLDÜ!
Erdoğan, kendisini yıkan olayı şöyle anlattı;
"Gördüğümüz bir yavru adeta derileri kemiğine yapışmış. Orada doktor kardeşimiz bize, 'her an bu çocuk gidebilir' dedi. 'Burada müdahale edemiyoruz, hastaneye ulaştırılmalılar' dedi. Cumhurbaşkanı'na söyledik ve hastaneye ulaştırmaya çalıştık o yavrularımızı. Ama yolda bir tanesi, gözlerimin önünde vefat etti"
Somali dönüşü havaalanında bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan gözlerinin önünde yaşanan bu acı olayı Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşırken Türkiye olarak yapacakları yardımlarla ilgili de projeleri anlattı.
BİNALAR DELİK DEŞİK
Somali'de gördüklerinin hala etkisinde olan Başbakan 'savaştan sonra Somali'ye hiç el değmemiş' dedi ve ekledi;
"Tüm binalar delik deşik bir halde. 7'den 70'e herkes bir sefalet yaşıyor. Diyebilirim ki çalı çırpı ile toparlanıp üstü örtülmek suretiyle yapılmış çadırlar var ve içerisinde 6-7 kişi yaşıyor. Bunların yiyecek, içecek, elektrik bulmaları söz konusu değil. Sağlık hizmetleri konusunda da korkuç bir infial var. Orada çocukların tedavisiyle ilgilenenlerin yanına gittiğimizde hijyen diye bir şey söz konusu değil. Kıtlık kuraklık görülmemiş boyutta"
TÜRKİYE'NİN DEĞERİNİ ANLAMAK İÇİN SOMALİ'YE GİDİN!
'Türkiye'de bu kadar aç, sefil varken. Somali'de ne işiniz var' eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, bu sözü söyleyenlerin öncelikle Somali'deki sefaleti görmesi gerektiğini vurguladı. 'Ancak o zaman Türkiye'nin kıymeti anlaşılır' diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti;
"Bazıları zihin bulanıklığı içerisindeler. Türkiye'de bu kadar aç sefil varken orada ne yapıyorsunuz diyorlar. Somali görülmeden buranın kıymeti anlaşılmaz"
İLK HEDEFİMİZ HASTANE KURMAK
Somali'deki insanlara sözler verdiğini belirten Erdoğan, ilk hedeflerini açıkladı;
"Bu arada çok ciddi bir kaynak ve insan israfı olabilir. İlk hedefimiz orada 6 tane sahra hastanesi kurmak. 1 tanesi kurulmuş vaziyette. Bir tane de sabit hastane için Cumhurbaşkanı'ndan yer aldık. Orada 200 yataklı bir modern hastaneyi kuracağız. Çünkü hastane şuanda orada en önemli ihtiyaç merkezi. Bir diğer konu su... Su kuyuları kuracağız... Elektrik enerjisi konusunda da sıkıntı var. Jeneratörler takviye edeceğiz.
Burada koliler hazırlanıyor diyorlar ama çocuk eline şekeri alıyor, toz topraklar beraber alıyor. Bunlar hastalıklara neden oluyor. Bir diğer önemli konu yol... Havaalanından çıkıyorsunuz ve resmen çölde safari yapıyorsunuz. Savaştan bu yana hiç bir zaman böyle bir şey olamamış. En önemli adım güvenliği tesis olacak. Cumhurbaşkanı'nı ona söyledim"ÇOCUKLAR HAYVAN KEMİKLERİ ARASINDA MİKROP KAPIYOR
Somali'de sefaletin yanında bir de salgın hastalıklara dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şehrin göbeğinde hayvan kemikleri yığıldığını ve çocukların mikrop içerisinde yaşadığını belirtti. Erdoğan, salgın hastalıkları önlemek için de mekanik ihtiyaçları karşılayacaklarını anlattı;
"Mesela öbek öbek hayvan kemikleri var. Kesmişler ama şehrin göbeğine yığılmışlar. Her taraf mikrop üretiyor. Çocuklar onlarla büyüyor. Oraya bu kemikleri yakacak fırınlar göndermemiz lazım. İlk fırsatta bunları ulaştıracağız. İstiyoruz ki yemekleri pişsin ve sıcak bir aşa kavuşsunlar"
TOKİ EV KURACAK
Erdoğan ayrıca, derme çatma çadıların içerisinde 6-7 kişiyi yaşmaya çalışan Somali halkına 'sabit ev' müjdesi verdi;
"Bir de inşallah TOKİ olarak belli merkezlerde sabit evleri yapmaya başlayacağız. Benim çağrım şu, dünya bu işe duyarsız. Dünyanın bu duyarsızlığı bizi de duyarsız kılmamalı. Bu ülkeyi hep sömürmüşler. Yatırımcılarımızı da oralara göndereceğiz. Yarın yapılacak toplantı ile birlikte TOKİ merkezli olarak adımları atacağız. Ben hayırseverlerimize şunu hatırlatmak istiyorum, bunu lütfen kendi evinizin içindeki bir yangın gibi görün. O yangını nasıl söndürmeye çalışıyorsanız, Somali'deki yangını da öyle söndürün"
3 AMBULANS YOLDA
Başbakan açıklamalarına şu sözlerle noktaladı;
"Somali'de büyükelçiliğimiz yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı'na onu da söyledik. Kendilerinden büyük bir alan istedik. Orada büyükelçilik binası yapacağız ve büyükelçimizi de atayacağız. Büyükelçimiz orada çalışmalar yapacak.
Ambulans diye bir şey tanımıyor orası. Şuanda üç ambulans yolda. 8 ambulans yollayacağız. İş makinaları ve çöp kamyonları göndereceğiz. Bir değişimin olduğu Türkiye'nin oraya gidişiyle anlaşılsın"
La Luna
21.08.11, 05:09 AM
ALLAH kimseyi açlıkla sınamasın.Milletimiz ellerinden gelen yardımda bulunduğuna inanıyorum.Bundan sonra o parayla ne yapılcağı önemli.
Adaletsiz
21.08.11, 05:22 AM
1,200,00 ytl maaş alıyorum ve yapılan yardımlar sölenmez her zaman yapıyorum elimden geldiğince insanlarımızın bu konuda daha duyarlı olmamız lazım diyorum haberlerde somalide çocukların o halilini gördükçe kahroluyorum ben.
coolname
10.09.11, 10:43 PM
Tabi bende telefondan bir sms ile yardımcı olmaya çalıştım. Ama bizim ülkemizde bu kadar fakir, işsiz varken bana oraya bu kadar yatırım yapmak gereksiz geliyor. Bir düşünün;
Bu kadar yatırım ülke için yapılsa, yada ülkemiz için yatırımlar yapılsa;
Herkesin vakti halinde düzelme olacaktır. Uzun vadeli düşünürsek biz kalkındıktan sonra diğer yardıma muhtaç ülkelelere daha kolay yardım edilebilir.
Yani yapılan yardımlara yanlış demiyorum ama bu kadarı gereksiz diyorum.
vBulletin v3.7.0 Beta 3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.