PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zeytinyağlı İri Bamya tarifi

aytim
05.12.08, 02:02 AM
[Only Registered Users Can See Links]

Boyları 10 cm’ye kadar uzayabilen iri bamyalara, İstanbul’da pek rastlanmasa da, Ege’de rahatça bulmak mümkün. İri bamyaların, zeytinyağı ve limonla meze olarak ikram edildiğini duymuştum. İnternette araştırınca, kızartmasının da yapıldığını gördüm. Sarımsaklı ve domatesli sosla ikram edilen bamya kızartmasının da çok lezzetli olacağına inanıyorum. Biz zeytinyağlısını yaptık ve yiyen herkes çok beğendi.

Malzemeler:

- 1 kg iri bamya
- 2 adet iri kuru soğan
- 2-3 adet havuç
- 3-4 adet domates
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- Yarım limon suyu
- 2-3 diş sarımsak
- Tuz

Bamyaları yıkayıp, kurulayın. Normal bamya ayıklar gibi; bamyaların baş kısmındaki koni şeklindeki bölümü, yine koni şeklinde kesip çıkartın. Yayvan bir tencerenin dibine bamyaları sıkı bir şekilde dizin. Üzerine piyazlık (yarım ay şeklinde) doğradığınız soğanları, ufak doğradığınız domatesleri ve ince ince doğradığınız havuçları yerleştirin, üzerlerine biraz tuz serpin. Kalan bamyalar, domates, soğan ve havucu da yine aynı şekilde kat kat dizmeye devam edin. En üstüne limon suyu ve zeytinyağı da ekleyip, kapağını kapatın. Piştikten sonra, servis tabağına ters çevirebilirsiniz.

[Only Registered Users Can See Links] [Only Registered Users Can See Links]
Tavsiye: Bamyalar büyük olduğundan, klasik bamyadan çok daha kolay ayıklanıyor. Biz yemeği yazlıkta yaptığımızdan, yayvan tencere bulamadık. Ufak boy bir teflonda yaptığımız için, ters çevirince pasta gibi oldu. Servis tabağına ters çevirdiğinizde, üst tarafı sık döşediğiniz bamyalarla kaplı olacaktır. Bu görüntüyü istemiyorsanız; önce tencereden bir servis tabağına ters çevirip, ondan sonra ikinci bir servis tabağına tekrar ters çevirebilirsiniz. Böylece zeytinyağlı bamyanız, tencereye dizdiğiniz gibi daha süslü duracaktır.

Lif oranı çok yüksek olan bamyanın 100 gramında yaklaşık 30 kkal bulunmaktadır. Bol lifli yapısı ile kabızlık çekenlere tavsiye edilir. Ayrıca sindirimi çok kolay olduğundan, mide ve bağırsak çekenler için de uygundur.